Cognitieve Gedragstherapie


Soorten Cognitieve Gedragstherapie

In de loop der jaren hebben steeds meer verschillende soorten van cognitieve gedragstherapie zich ontwikkeld, zo kunt u ook in Nederland verschillende vormen van therapie volgen, precies op de manier zoals u dit graag wilt. U kunt bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie volgen in individuele vorm, hierbij krijgt u een speciale sessie met de therapeut die alleen op uw probleem ingaat en zich daardoor helemaal op u richt, u kunt er ook voor kiezen om cognitieve gedragstherapie in de vorm van groepstherapie te volgen, bijvoorbeeld met meerdere mensen die ongeveer hetzelfde probleem hebben. Er zijn in Nederland veel mensen die ervoor kiezen gebruik te maken van groepstherapie, op deze manier kunnen zij namelijk ook de ervaringen van andere mensen met hetzelfde probleem horen, waardoor het proces tot verwerken wordt versneld.

De laatste jaren kiezen ook steeds meer mensen ervoor om cognitieve gedragstherapie te volgen in het gezelschap van het gezin of echtpaar, deze vorm van collectieve cognitieve gedragstherapie is erg effectief voor echtparen of gezinnen die samen een onverwerkt probleem hebben of een traumatische ervaring, denk hierbij bijvoorbeeld aan een woningbrand of het overlijden van een dierbare binnen het gezin, de familie of kennissenkring.

Naast de eerder genoemde individuele cognitieve gedragstherapie en collectieve cognitieve gedragstherapie bestaan er ook verschillende andere vormen van deze gedragstherapie, die meestal gericht zijn op specifieke problemen van patiënten, denk hierbij bijvoorbeeld aan constructionele gedragstherapie, dialectische gedragstherapie, schemagerichte cognitieve therapie en rationeel-emotieve therapie, ook wel beter bekend onder de naam RET. Het voordeel van al deze soorten van cognitieve gedragstherapie is dat de werkwijze van de therapeut bij elk van deze soorten precies is aangepast op de wensen van de mensen die problemen hebben in de betreffende categorie, op deze manier kan de therapeut doeltreffende en effectieve sessies houden om het onverwerkte probleem of trauma binnen korte tijd te verwerken.

Als u niet precies weet van welke vorm van cognitieve gedragstherapie u het best gebruik kunt maken, dan kunt u altijd contact opnemen met uw arts. Uw arts kan u namelijk precies vertellen welke werkwijze voor uw probleem of trauma het best is, tenslotte is het doel om binnen een zo kort mogelijke tijd het onverwerkte probleem of trauma alsnog te verwerken en symptomen van stoornissen en depressie door het onverwerkte probleem of trauma niet meer te ervaren.