Cognitieve Gedragstherapie


Voorkom Eenzaamheid

Eenzaamheid is een probleem waar veel mensen mee te kampen hebben. Eenzaamheid kan leiden tot een depressie of een burn-out, en veel mensen zoeken naar “oplossingen” door veel te eten, alcohol te drinken of tv te kijken. Op de lange termijn helpen die dingen echter niet en ze zijn eerder afleidingen dan oplossingen.

Het gevoel van eenzaamheid heeft vaak te maken met gebeurtenissen uit het verleden. Vaak uit een ver verleden, bijvoorbeeld uit je kindertijd. Voordat ik andere oplossingen ga geven denk ik dat het belangrijk is om jou op deze diepere oorzaken te wijzen. Cognitieve gedragstherapie is een zeer goede techniek om deze diepere oorzaken te achterhalen en daar wat aan te doen.

Daarnaast is het ontmoeten van nieuwe mensen één van de meest evidente manieren om eenzaamheid te voorkomen, maar het is niet altijd vanzelfsprekend. Zeker wanneer je niet erg bekend bent in de omgeving kan het moeilijk zijn om nieuwe vriendschappen te sluiten. Daarom doe je best wat opzoekwerk, bijvoorbeeld in een lokale krant of via Facebook: zo vind je snel evenementen of groepen waar je jezelf in thuis voelt en dan sta je meteen wat sterker in je schoenen wanneer je erheen gaat.

De eenvoudigste manier om eenzaamheid te voorkomen is weten waar je van houdt en dan op zoek te gaan naar mensen die jouw passie delen. Zo schep je meteen een band en heb je altijd wat om over te praten, ook wanneer het gesprek even stilvalt.

Om eenzaamheid te bestrijden door nieuwe vrienden te maken en oude vriendschappen te onderhouden, heb je zelfvertrouwen en sociale vaardigheden nodig. Hiervoor kan het helpen dat je iemand hebt waarmee je goed kunt praten over de dingen die jou bezighouden. Deze persoon moet iemand zijn die je volledig vertrouwt: een goede vriend of een familielid, een coach of een therapeut.

Ook is het erg belangrijk dat je jouw gevoel van eigenwaarde hoog houd. Zorg ervoor dat jij je goed voelt over jezelf. In het bijzonder, zorg goed voor je eigen lichaam en gezondheid. Verdiep je eens in gezonde voeding en zorg dat je een goede nachtrust hebt. Voor veel mensen is de eerste 10 kilo verliezeneen ontzettend groot verschil.

Wees niet bang om professionele hulp te zoeken, want soms is dat de enige manier om je eenzaamheid te voorkomen.