Cognitieve Gedragstherapie


Wat is Cognitieve Gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie bestaat uit gedragstherapie en gesprekstherapie met als doel een probleem dat eerder in iemands leven is ontstaan (bijvoorbeeld een trauma dat op jonge leeftijd is opgelopen) te verhelpen door de patiënt zelf in te laten zien dat er geen reden meer is om bang te zijn voor wat er eerder in het leven is gebeurd, ook wel beter bekend als het verwerken van een probleem of trauma. Cognitieve gedragstherapie richt zich dus op mensen die gedurende een lange tijd met een onverwerkt probleem of trauma hebben rondgelopen, ook net na een traumatische ervaring kan cognitieve gedragstherapie ervoor zorgen dat men dit goed kan verwerken, tenslotte is het altijd beter om direct een probleem te verwerken dan hier lang mee te blijven lopen en uiteindelijk hier mogelijk een paniekstoornis of een angststoornis aan over te houden.

De behandeling cognitieve gedragstherapie is al een lange tijd bekend, eerst werd deze vorm van therapie vooral toegepast in Amerika onder leiding van psychiater Aaron T. Beck, die deze theorie heeft ontwikkeld. De doelstelling van Aaron was om door middel van deze behandelingswijze de gedachten, herinneringen en opvattingen van mensen over eerdere gebeurtenissen of hun leven centraal te stellen, cognitieve gedragstherapie helpt mensen om de problemen die nog steeds onverwerkt zijn te verwerken door hier zelf anders naar te gaan kijken. Het principe van cognitieve gedragstherapie is daarom dat de ervaring niet zozeer negatief hoeft te zijn, maar juist de interpretatie van mensen zorgt ervoor dat de ervaring zo’n sterk negatief beeld krijgt in zijn of haar gedachten. Tijdens de sessies van cognitieve gedragstherapie leert de therapeut u daarom op een andere manier naar de gebeurtenissen te kijken en hieruit zelf de conclusie te trekken dat u het allemaal achter u kunt laten, het is tenslotte een gebeurtenis uit het verleden en dit moet niet als een rode draad gelden in de rest van uw leven.

Nadat cognitieve gedragstherapie in Amerika binnen korte tijd een succes bleek te zijn kwam deze vorm van therapie al snel naar Nederland. Ondertussen maken duizenden Nederlanders succesvol gebruik van deze manier van therapie om vervelende gebeurtenissen op een goede en blijvende manier te kunnen verwerken. Het volgen van een sessie cognitieve gedragstherapie kan geen kwaad en het is absoluut niet eng, als u denkt dat deze vorm van therapie u verder kan helpen moet u geen moment aarzelen en het gewoon een keer proberen. Uw arts kan u eventueel meer informatie geven over cognitieve gedragstherapie en de werking hiervan, op deze manier kunt u met een gerust gevoel deelnemen aan deze vorm van therapie.